Kunstprijzen

GROENE HART KUNSTPRIJS 2019
de juryprijs voor zowel professionele als amateur-kunstenaars

Door de Stichting wordt tweejaarlijks een kunstprijs toegekend: de Groene Hart Kunstprijs.  Deze prijs is niet alleen ingesteld om het kunstleven in het Groene Hart te stimuleren, maar ook om de bewustwording van de (meer)waarde en kwetsbaarheid van het gevarieerde landschap en de prachtige natuur van het Groene Hart te bevorderen.

Deelname aan deze competitie staat open voor zowel professionele als amateur-kunstenaars van 18 jaar en ouder. Deze kunstenaars hoeven niet persé binnen de grenzen van het Groene Hart te werken en te wonen; ook kunstenaars van buiten het Groene Hart zijn van harte welkom om in te schrijven, mits woonachtig en werkzaam in Nederland.

Het thema waaraan de inzendingen voor de Groene Hart Kunstprijs moeten voldoen, staat altijd in relatie met het Groene Hart. De afgelopen jaren zijn de volgende thema’s aan bod gekomen: “Passie in de Polder”, “Groen Blauw ik hou van jou”, “Genieten in het Groene Hart”, “Het Ontsnapte Land” (naar het gelijknamige boek van Geert Mak), “Recht uit het Hart”, “Rhapsodie in Groen”, “Groen Hart, Duurzaam Hart”, “Groene Hart, Kloppend Hart”, “Leef mee, met het Groene Hart” en “Licht, Leven en Landschap”.  In 2019 luidt het thema: WATER: VRIEND EN VIJAND

In 2019 vindt de 11e editie van de Groene Hart Kunstprijs plaats. Deze prijs zal op vrijdag 18 oktober worden uitgereikt. Er zijn 3 prijzen: de 1e, 2e en 3e prijs; hieraan is een geldbedrag verbonden van resp. € 2.000, € 1.000 en € 500. Ook worden 2 Eervolle Vermeldingen toegekend, zonder geldbedrag.
Er wordt géén onderscheid meer gemaakt tussen professionele en amateur-kunstenaars.

Klik op INSCHRIJVING voor het downloaden van Inschrijfformulier en Deelnamevoorwaarden. Daar vindt u ook nadere informatie over het thema. (Noot: begin maart 2019 beschikbaar)

GROENE HART KUNST PUBLIEKSPRIJZEN 2019
toe te kennen door het publiek

Deze bestaat uit twee prijzen: de GHK Bezoekers Publieksprijs en de GHK Online Publieksprijs. Op zondag 10 november 2019 zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

GHK Bezoekers Publieksprijs
Het bijzondere van deze prijs is, dat niet de jury, maar de bezoekers aan de Groene Hart Kunstprijs – expositie, het “publiek” dus, bepalen wie de winnaar van deze Publieksprijs wordt. Alle kunstenaars die deelnemen aan de Groene Hart Kunstprijs nemen hieraan automatisch deel. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €500. De stand wordt tijdens de expositie wekelijks bijgehouden.

GHK Online Publieksprijs
Het bijzondere van deze prijs is, dat kunstliefhebbers via de website van de Groene Hart Kunstprijs (www.groenehartkunst.nl), online hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. De winnaar  ontvangt een geldbedrag van €500. Ook hier zal de stand wekelijks worden bijgehouden.

Om aan deze online competitie te kunnen mee doen moet een kunstenaar zich als deelnemer hebben ingeschreven voor de Groene Hart Kunstprijs én tevens hebben meegewerkt aan plaatsing van een foto van het door hem/haar ingeleverde kunstwerk op de website van de Groene Hart Kunstprijs 2019.

GROENE HART KUNSTPROJECT VOOR DE JEUGD 2019:
het Nieuwkoopse basischolenproject

Ook in 2019 zullen  kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines, die ook meedoen aan de Groene Hart Kunstprijs 2019, samen met leerlingen uit de basisschool groepen 5/6 en 6/7 een klassikaal kunstproject doen, uiteraard in het kader van het thema van 2019. Elke groep krijgt een “eigen” kunstenaar toebedeeld, die met de groep aan de slag gaat. 
Alle basisscholen uit de Gemeente Nieuwkoop kunnen hieraan meedoen.

De feestelijke opening van de expositie van de door de scholen gemaakte kunstobjecten vindt plaats op zondag 17 november 2019, in Hoeve Rijlaarsdam te Nieuwkoop.
Aan de kunstprijs is altijd een tentoonstelling van de ingezonden kunstwerken verbonden. Deze vindt ook plaats in Hoeve Rijlaarsdam, van 17 november tot en met 1 december 2019.